Wat is een Giclée?
Een Giclée is het resultaat van een computergestuurde printtechniek welke veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van kwaliteitsreproducties. Veelal wordt er met 6 of meer kleuren geprint waardoor er een groter kleurgamma bereikt kan worden dan met  de 4 kleurendruk die in de drukkerswereld wordt gebruikt. Ook is het mogelijk om naast papier, afdrukken te maken op canvas.?De techniek wordt veel gebruikt door fijnschilders: een schilderij wordt gescand en daarna op canvas geprint. Op deze manier kan de kunstenaar zijn vaak kostbare origineel op een relatief voordelige wijze reproduceren en is zijn werk daardoor voor een groter publiek beschikbaar. Ook musea maken van deze techniek gebruik: regelmatig worden er voor tentoonstellingen van waardevolle schilderijen Giclées gemaakt.

 

Wat is een Certified Art Giclée™ ?
Er zijn inmiddels veel bedrijven die de Giclée-techniek voor diverse doeleinden aanbieden. Maar wat geleverd wordt is zeer verschillend van kwaliteit. De firma Re-Art heeft daarom enige jaren geleden het kwaliteitskeurmerk Certified Art Giclée™ geïntroduceerd. Hierbij wordt uitsluitend gebruik gemaakt van speciale, duurzame, watervaste inkten en zuurvrije papier- en canvassoorten. De canvas Giclées worden bovendien voorzien van een UV Top coating waardoor er minimaal een levenslange garantie kan worden gegeven.

Jaap Faber zag en ziet in de Giclée-techniek een prachtige mogelijkheid om hiermee zijn werk af te drukken. Echter niet als een vorm van reproductie maar als een medium voor hedendaagse grafische kunst met dezelfde artistieke waarde als  de traditionele ets en litho.
Om de exclusiviteit van zijn werk te waarborgen worden er van elk kunstwerk maximaal 12 exemplaren afgedrukt, behoudens een enkel exemplaar op een afwijkend formaat. Elk exemplaar wordt gesigneerd en genummerd en voorzien van een certificaat van echtheid.

Meer informatie over Giclées en Certified Art Giclée™ is te vinden op de volgende links:
http://www.re-art.com/giclee-prints.html
http://www.gicleeprinterseurope.com/